Langkah

Tari Kontemporari dalam PeTA Tari

Norsafini Jafar menghuraikan pelbagai tema dan idea yang digunakan dalam pengkaryaan tari kontemporari di kalangan calon pengijazahan Sarjana Muda Tari di ASWARA pada tahun 2015.

 

Bagaimana Mengalihkan Kedudukan Badan Anda untuk Terus Hidup

Semasa dalam proses pengkaryaan, pencipta tari Australia Ashley Dyer mencerminkan percubaan-percubaan menghasilkan SK!N, sebuah produksi yang berkaitan dengan pemerdagangan manusia, tanpa mengorbankan integriti, kerumitan dan suara-suara daripada manusia yang berada di dalam isu tersebut.

Dalam Koreografi, Saya masih Muda!

Wawancara bersama Bilqis Hijjas.

Wong Jyh Shyong (JS), pengarah artistik dan koreografer residen Damansara Performing Arts Centre, membincangkan perubahan pembangunan kreativitinya dalam metodologi koreografinya yang semakin jauh daripada persembahan teater tari kepada hasil karya yang lebih bersifat terbuka, dan mementingkan

Perjalanan di Hati Penari

Penari Norbaizura Abdul Ghani berkongsi pengalamannya penghasilan kreasi kontemporari Heart Piece, bersama-sama koreografer Mohammad Naim Syahrazad.

Southeast Asian Choreolab 2015

Sementara menghuraikan pengalaman silang budaya yang diperolehi, Faillul Adam turut menekankan impak yang diterima hasil daripada penyertaan program Southeast Asian Choreolab 2015.

Penarian Kisah Cinta

Penari Dua Space Dance Theatre, Lim Hong Jie, berkongsi pengalamannya dalam pengkaryaan Men and Women are Seeking for LOVE yang baru-baru ini dilangsungkan pada 28–31 Mei 2015 di Pentas 2, Kuala Lumpur Performing Arts Centre.  

Pakyung dan Saya: Percubaan Saya dalam Becoming King

Imran Syafiq, graduan daripada  Akademi  Seni  Budaya  dan  Warisan  Kebangasaan  Malaysia (ASWARA) mengisahkan  pengalamannya sebagai seorang pelajar yang terlibat dalam persembahan hasil karya Joseph Gonzales, Becoming King: Pak Yung Revisited, yang dipentaskan di Damansara Performing Arts Centre pada 12-14 Disember